Eten en wijn

Koken in Umbrië

Koken in Umbrië
Meer Informatie

Boek een proeverij in ons restaurant
Forte Sorgnano
+39 075 987131 | +39 339 8723778

Het verhaal heeft zeker invloed gehad op Umbrië, ook vanuit een gastronomisch oogpunt. Gastronomie, eten en wijn hebben in Umbrië een eeuwenoude geschiedenis.

Het merendeel van de regio Umbrië werd beïnvloed door de Etrusken en later door de Romeinse beschaving. Deze beschavingen hadden een aanzienlijke invloed op het eten, dat is nog steeds merkbaar; in feite is er een uitgebreid gebruik van peulvruchten en granen, vooral tarwe en gerst die de basis vormen van vele oude recepten.

cartina gastronomiaPopulaire vegetarische soepen, de typische bruschetta met de nieuwe olie, de handgemaakte pasta zoals strangozzi en pappardelle geserveerd met romige sauzen of truffels, geroosterd lamsvlees of coratella gemaakt van zijn slachtafval. Natuurlijk kan de trots van de plaats, de beroemde pizza met kaas of de zoete versie tijdens de paasperiode, niet overgeslagen worden.

Een typisch product uit de provincie van Perugia is "Torta al testo", dat zijn bijzondere naam dankt aan de rondvormige pasta gevuld met testo. Het wordt traditioneel bereidt in de open haard waar de taart wordt gebakken boven de warme as. Het deeg is heel simpel: water, bloem, zout en soms gist.

Wat de desserts betreft is de Torcolo de traditionele taart van Perugia en het ontleent zijn naam aan één van de heilige beschermheren van Perugia, San Costanzo, die wordt herdacht op 29 januari; tijdens die dag bereiden alle bakkers deze taart waarvan het recept is gebaseerd op brooddeeg verrijkt met olijfolie, gekonfijte citroen, rozijnen, pijnboompitten en anijs. De taart wordt gevormd als een donut. Tijdens het carnaval is de traditionele taart van Perugia zeer populair, de Strufoli, gebakken deeg met honing of alchermes.

umbria gastronomia